HTML

Disszemináció

Pályázati projekt disszeminációról..

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

Friss topikok

  • Mihály K: Nagyon jó, hogy van egy gyűjtőportálja ezeknek a projekteknek. Szerintem nem csak az a jó, hogy bö... (2013.12.10. 12:23) Disszeminációs blog

Linkblog

Molekuláris diagnosztikai fejlesztés alacsony kópiaszámú DNS minták analízisére

2022.03.26. 14:58 eurOP

nkfi_alapbol_megvalosulo_projekt.jpgA Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázati felhívásán 952,59 millió Ft állami támogatást használt fel a GriffSoft Informatikai Zrt. által vezetett konzorcium. Az 1,39 milliárd forint összköltségű projekt során ún. molekuláris számlálókon alapuló újgenerációs DNS-szekvenálási technikát fejlesztettek ki, és egy felhő elérésű bioinformatikai szoftvercsomagot hoztak létre.

Az újgenerációs DNS-szekvenálás technikájának fejlődése nemcsak a felfedező jellegű kutatásokat mozdítja előre, hanem forradalmasítja mind a betegségek diagnosztikáját, mind az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi vizsgálatok megbízhatóságát is. Alkalmazási lehetőségeinek azonban gátat szabott, hogy a technikákban még meglehetősen korlátozott volt az alacsony mennyiségű DNS-t tartalmazó minták analízise. Ennek a problémának az áthidalására jelen projekt célja egy olyan technológia és arra épülő szolgáltatás létrehozása volt, amellyel nagy érzékenységgel végezhetők különböző genetikai analízisek, mint pl.: a betegekből származó minták genetikai elváltozásainak kimutatása, segítve ezzel a diagnózist és a hatékonyabb terápiás döntést.

A kifejlesztett technológia és szolgáltatás keretében egysejt DNS-szekvenálást végeznek, amely a kutatást és gyógyszerfejlesztést segíti, továbbá az élelmiszerminták összetevőinek pontos meghatározása és mikrobiológiai fertőzöttségének mérése történik, amely az élelmiszerbiztonságot szolgálhatja, valamint környezeti szennyeződések (víz-, levegő- és talajminták) bakteriológiai elemzését végzik.

A projekt céljának megvalósításához a konzorciumvezető GriffSoft Zrt. és a Delta Bio 2000 Kft., Hiperon Genetics Kft., valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont egyrészt egy, az eddigieknél precízebb, ún. molekuláris számlálókon alapuló újgenerációs DNS-szekvenálási technikát fejlesztettek ki, másrészt egy felhő elérésű bioinformatikai szoftvercsomagot hoztak létre.

A konzorciumi partnerek hatékony együttműködésének eredményeként létrejött egy széles körben alkalmazható DNS-diagnosztikai termék és szolgáltatás, amelyre nagy igény mutatkozik mind az orvosi molekuláris diagnosztikát végző vállalkozások és klinikák részéről, mind az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szervek felől.

Az NKFI Alap „2018-1.3.1-VKE” pályázati kiírásán 952 595 798 Ft állami támogatást elnyert, 1 394 390 620 Ft összköltségvetésű projekt 2019. március 1-én indult és 2022. február 28-án zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem élelmiszerbiztonság bioinformatika molekuláris diagnosztika Szeged kutatás-fejlesztés-innováció Delta Bio 2000 Kft sikeres projektek NKFIA NKFI Alap SZBK Szegedi Biológiai Kutatóközpont 2018-1.3.1-VKE bioinformatikai szoftvercsomag Griffsoft Zrt Hiperon Genetics Kft Molekuláris diagnosztikai fejlesztés molekuláris számlálókon alapuló újgenerációs DNS-szekvenálási technika újgenerációs DNS-szekvenálási technika Versenyképességi és kiválósági együttműködések

A bejegyzés trackback címe:

https://disszeminacio.blog.hu/api/trackback/id/tr5117794217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása