HTML

Disszemináció

Pályázati projekt disszeminációról..

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

Friss topikok

  • Mihály K: Nagyon jó, hogy van egy gyűjtőportálja ezeknek a projekteknek. Szerintem nem csak az a jó, hogy bö... (2013.12.10. 12:23) Disszeminációs blog

Linkblog

Nehézfém multiplex detektálása hiperspektrális leképzéssel

2024.03.13. 15:44 eurOP

nkfi_alapbol_megvalosulo_projekt.jpgAz Optimal Optik Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Leibniz Institute of Photonic Technology és a Leistrungselektronik Jena GmbH közösen valósítja meg a „Nehézfém multiplex detektálása hiperspektrális leképzéssel” című kutatási fejlesztési projektet.

A projekt célja egy innovatív, hordozható analitikai platform tervezése és megvalósítása nehézfémek vízben történő kimutatására. A létrehozandó prototípus lehetővé teszi különböző nehézfém-ionok (pl. arzén, ólom, higany) specifikus detektálását párhuzamosan, egyetlen lépésben, jelölésmentes (label-free) megközelítésben. A nehézfém-ionokra vonatkozó szelektivitást úgynevezett aptamer receptorok (meghatározott 3D szerkezetű nukleinsavmolekulák) felhasználásával valósítják meg, amelyek kialakításuktól függően képesek specifikus célpontok megkötésére. A detektálandó ionok receptor molekulákhoz kötődésének kimutatására optikai spektroszkópiás kiolvasást alkalmaznak. A detektálás elve a fém nanoszerkezeteken kialakuló lokalizált felületi plazmonrezonancia (LSPR) jelenségén alapul. A látható fény és nanorészecskék kölcsönhatásából jól definiált fényelnyelési sávok alakulnak ki a szenzorelem megvilágítása során, amik annak jellegzetes színt kölcsönöznek. A plazmonrezonancia és így az elnyelési csúcsok hullámhossza nagyon érzékenyen reagál a nanorészecskék körüli közeg törésmutatójának megváltozására. Az aptamer receptor molekulák a fém nanorészecskék felületére vannak kötve, a célpont nehézfém-ionok bekötődése pedig lokális törésmutató változást okoz, amin keresztül a bekötődés ténye és a célzott ionok mennyisége spektroszkópiával számszerűsíthető.

A projekt célja olyan nanoplazmonikus szenzorelemek és a hozzájuk kapcsolódó kiolvasó platform tervezése és realizálása, amellyel egy szenzorelem (chip) segítségével egy pár négyzetcentiméteres felületen akár többször tíz pontban is lehet párhuzamosan mérni a célmolekulák bekötődéséből adódó csúcseltolódást képalkotó spektroszkópiával. A mérőplatform így nagy áteresztőképességgel lesz képes a vízminták költséghatékony vizsgálatára. A kiolvasó berendezés kis mérete, valamint az automatizált mintakezelő rendszer teszi lehetővé a kényelmes és biztonságos terepi használatot is.

A 2020-1.2.3-EUREKA-2022-00030 számú projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott 143 213 202 Ft-os támogatásával, a 2020-1.2.3-EUREKA pályázati program keretében valósul meg.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás kutatás-fejlesztés kutatás-fejlesztés-innováció sikeres projektek NKFIA EUREKA

A bejegyzés trackback címe:

https://disszeminacio.blog.hu/api/trackback/id/tr918353279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása