HTML

Disszemináció

Pályázati projekt disszeminációról..

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

Friss topikok

  • Mihály K: Nagyon jó, hogy van egy gyűjtőportálja ezeknek a projekteknek. Szerintem nem csak az a jó, hogy bö... (2013.12.10. 12:23) Disszeminációs blog

Linkblog

Egyedülálló vasmag-kutatási projekt

2014.07.31. 22:40 eurOP

Transzvill logo2.pngA Transzvill Mérőváltó Zrt. közel 118 millió forint összköltségvetésű fejlesztése során kisméretű, jobb lágy mágneses tulajdonságokkal rendelkező vasmag kutatása és felhasználása történt új típusú áram és feszültségváltó termékcsalád kifejlesztéséhez.

A több mint 100 éve a villamos ipar szolgálatában álló cég 66 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban” című pályázaton, az Új Széchenyi Terv keretében.

A projekt kutatási célkitűzése olyan nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is egyedülállóan új, kisméretű vasmag típus ipari kutatása volt, és ebből új termékek létrehozása, melyek új tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok együttes jelenléte új alkalmazási területeket nyit, valamint a meglévő alkalmazások szélesebb alkalmazhatóságát teszi lehetővé.

Az új vasmag típus kialakítással – melynek anyagszerkezete és struktúrája is jelentős újdonság tartalommal bír -, egyrészt a lemágnesezési tényező nem lesz magas, így feljebb vihető az effektív permeabilitás, másrészt a koercitív teret sem növelik meg és így biztosítják a kis hiszterézis veszteséget. Továbbá a pikkelyek átmérő méretének változtatásával hangolhatóvá válik az effektív permeabilitás. Ez lehetővé teszi mind a hazai, mind a nemzetközi piacon új szegmensbe való bejutást. Végül lehetővé vált bizonyos amorf-nanokristályos fém hulladékok hatékony, feladat specifikus újrahasznosítása, így az alapanyag olcsóbbá vált, mely jelentős előnyt jelent a gazdasági hasznosíthatóság tekintetében.

A projekt másik célja, a kutatások eredményeként létrehozott vasmag típusok felhasználásával új, a DIN 42600 szabványnak megfelelő 12 és 24 kV-os áram és feszültségváltó család létrehozása volt, mely mérföldkőnek mondható a magyarországi középfeszültségű áram- és feszültségváltó transzformátorok gyártásában. A DIN szabványú mérőtranszformátorokkal olyan új hazai és nemzetközi piacok nyílhatnak meg, amikre eddig nem volt lehetőség. A Transzvill Mérőváltó Gyártó és Forgalmazó Zrt. kiemelkedő együttműködő partnere a projektben az MTA Wigner FK SZFI volt.

Szólj hozzá!

Címkék: Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása MTA Wigner FK SZFI vasmag-kutatási projekt Transzvill Mérőváltó Gyártó és Forgalmazó Zrt mérőtranszformátor

A bejegyzés trackback címe:

https://disszeminacio.blog.hu/api/trackback/id/tr596563589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása